Trädgård & Kuriosa

Trädgård & Kuriosa

Presentation

Jag Ingegerd Kilarne Holm inte alltför långt till pensionen, boende i ett rosa hus i Tortuna utanför Västerås tillsammans med min man Tommy för det mesta kallad ”Holm”, vi har en numera utflugen son Jon och hunduppfödning av Dvärgpinscher, tidigare även uppfödning av katter av rasen Cornish Rex under 30 års tid, katterna numera ett avslutat kapitel.
Är utbildad kallskänka och Florist, innehade en blomsterbutik under 17 år, arbetar numera som anställd på ett grossistföretag på halvtid. Växter och då speciellt blommor har alltid sedan barnsben varit ett stort intresse. Min mor var väl egentligen den som introducerade mig i denna trädgårdsvärld i och med hennes passion för växter.
Är medlem i Västerås Badelunda Trägårdsförening , Trädgårds amatörerna, Mälardalens Pelargonvänner, Svenska pionsällskapet.
Är även mycket intresserad av anrikt och kuriosa att förgylla tillvaron med, går på auktioner och loppisar, samt säljer en del själv på loppisar.
I denna kombinerade hund och växt blogg vill jag berätta vad som händer hos oss under ett ”odlings år”. Titta gärna in på vad jag har att erbjuda i växt hänseende och på vilka växt marknader jag medverkar, kolla också under NYHETER vad som händer.
Samla ihop ett gäng eller kom själv och kom på besök, jag bjuder på fika, slå en signal om passande besöksdag och tid.

2014-06-22

NyheterPosted by Ingegerd Kilarne Holm Sun, June 22, 2014 22:36:45

Då var pion säsongen i full gång. Underbart är kort, så min magnifika buskpion Rockii har nu blommat över för denna gång med minst 60 blommor. Har frö förökat den under ett antal år, så jag har några 5-6 års plantor till salu. De mindre årgångarna får växa till sig några år till innan de är till salu.
Några omgångar med regn och lite svalare temperatur har haft en positiv inverkan på växtligheten. Svalkan gör växtsäsongen lite längre för dessa annars kortlivade skönheter. Pionens Dag var det häromdagen närmare bestämt 18 juni. Här nedan kan ni skåda att underbart är kort eller en skönhets uppgång och fall.
Fler sorter presenteras längre fram.

Har ytterligare en Rockii variant i en annan färg.
Gula pioner är inte så vanliga, förutom Svavelpion, någon sådan har jag ännu inte i blom. Däremot en Alice Harding och en Yellow Crown.
Crinkled White är även den en läckerhet, även den har jag frö förökat, dessa plantor är ännu inte så stora.
I våras på trädgårdsmässan köpte jag denna läckerbit Itoh hybriden First Arrival, som redan har blommat över i sin kruka.
Passade på att sätta några i en vas också.
Även den perenna Vallmon är i sin fägring just nu.

Har hunnit med ett antal trädgårds dagar. Bland annat Trädgårds och Hantverksdag vid Anundshög här utanför Västerås. Även denna dag kanonväder med trevliga människor och god försäljning. Mycket populära var våra tomat och chili plantor som sonen Jon marknadsförde med stor entusiasm.

Därefter 6 juni var det dags för STA Trädgårds amatörernas växt marknad i Enhagen. Även där gick kommersen utmärkt med idel köpglada kunder.

Senast var vi på Rotbrunna Trädgårds och Hantverks dag utanför Enköping. En helt underbar gammaldags marknad belägen utefter den avstängda byvägen i Rotbrunna. Där fanns det mesta i hantverksväg, loppis, traktor med vagn bort till ett underbart cafe’ i skolan belägen vid Härnevi vackra gamla kyrka. Vid marknaden fanns även ett klassiskt ”gubbdagis” i form av en stor veteran traktor utställning. Något att se och uppleva för hela familjen. Även där gick försäljningen bra.


Har även varit upp till Insjön för att ta ett sista farväl av tant Brita som blev 98 år, denna krans gjorde jag till henne.
Efter ett litet uppehåll på två veckor så är det dags för Sura dagarna i Surahammar 28-29 juni, med veteranmarknad och olika typer av försäljning i bruksparken. Själva veteranmarknaden är egentligen på söndagen 29 juni, men många kommer redan på lördagen för att sätta upp sina försäljnings stånd.

Som vanligt har vi såväl loppis stånd som även en hel del växter till salu. Holm sover över i bilen som han har gjort i alla år hitintills som vi har medverkat på denna marknad. Ser verkligen fram emot denna höjdpunkt.