Trädgård & Kuriosa

Trädgård & Kuriosa

Presentation

Jag Ingegerd Kilarne Holm inte alltför långt till pensionen, boende i ett rosa hus i Tortuna utanför Västerås tillsammans med min man Tommy för det mesta kallad ”Holm”, vi har en numera utflugen son Jon och hunduppfödning av Dvärgpinscher, tidigare även uppfödning av katter av rasen Cornish Rex under 30 års tid, katterna numera ett avslutat kapitel.
Är utbildad kallskänka och Florist, innehade en blomsterbutik under 17 år, arbetar numera som anställd på ett grossistföretag på halvtid. Växter och då speciellt blommor har alltid sedan barnsben varit ett stort intresse. Min mor var väl egentligen den som introducerade mig i denna trädgårdsvärld i och med hennes passion för växter.
Är medlem i Västerås Badelunda Trägårdsförening , Trädgårds amatörerna, Mälardalens Pelargonvänner, Svenska pionsällskapet.
Är även mycket intresserad av anrikt och kuriosa att förgylla tillvaron med, går på auktioner och loppisar, samt säljer en del själv på loppisar.
I denna kombinerade hund och växt blogg vill jag berätta vad som händer hos oss under ett ”odlings år”. Titta gärna in på vad jag har att erbjuda i växt hänseende och på vilka växt marknader jag medverkar, kolla också under NYHETER vad som händer.
Samla ihop ett gäng eller kom själv och kom på besök, jag bjuder på fika, slå en signal om passande besöksdag och tid.

2014-08-01

Gofika ställenPosted by Ingegerd Kilarne Holm Thu, July 31, 2014 16:54:32
Det första delen av detta inlägg är egentligen tidsmässigt före det jag lade in den 17e. Jag har varit på turne i det fagra Hälsingland och besökt mor och far samt bröder med familjer.

Mitt första stopp på denna tur var Knupbodarnas fäbod vid Digerberget i Kilafors, en av Sveriges äldsta bevarade fäbodvall, där det var premiär öppet denna sommar. I härlig fäbod miljö serverades det ”hembakat” med gott kaffe, måhända inte så många sorter att välja på men gott var det. Även här hann jag mumsa innan bild.
I samband med mitt besök på Wahlmans textil i Gnarp, måhända en av Sveriges mest välsorterade tygbutiker med mängder av amerikanska lapptäckes tyger, fleece gardiner och mycket annat,
gjordes även en visit på Bergsgårdens pensionat i Gnarp, där kan man äta en välförsedd lunch buffe’ till hyggligt pris i trevlig miljö med möjlighet att sitt ute med fin utsikt över nejden. Hade även ett sommar erbjudande om man handlade för minst 500 kr blev man bjuden på lunch på några utvalda ställen, däribland ovanstående pensionat Bergsgården.
Ett besök gjordes även på Larz Daniels lantgård mellan Bergsjö och Hassela. Även där serveras kaffe med gott hembakat bröd, om än i något lite oordnad miljö så var ändock fikat gott.

Förra veckan var Holm och jag och fikade på Västanfors Hembygdsgård i Fagersta, gott kaffe och favoriten var en rulltårtsbakelse med hjortron, hann dock äta upp härligheten innan bild. Härlig miljö att strosa runt i såväl före som efter fikat. En annan dag tog vi en annan bergslagstur och passade på att fika i gula skolan i Baggbo straxt ovanför Baggbro. Ett lagom bohemiskt fik med såväl hembakat fikabröd och några lunch alternativ i den ekologiska andan, bilder från det i nyhetsbloggen.

Vid vår tur neråt Mälaren slank vi in på Cafe, där fanns förutom hembakat fikabröd och lunch alternativ även en butiks avdelning med allehanda trevligheter. Vid detta tillfälle fick valparna följa med på social träning ibland trädgårdsborden och dess gäster och husets egna hund, höns, ankor och getter.Två nya fika ställen har vi bevistat på sistone. Det ena är Västanfors Herrgård belägen vid Västanfors Hembygdsgård i Fagersta. själva hembygdsgården är i sig väl ett besök med sina fina gamla hus från olika delar av länet, däribland en välförsedd handelsbod med ett fantastiskt museum. Tyvärr var vi lite glupska och missade att föreviga den goda rulltårts bakelsen med hjortronsylt och en hel del annat "hembakat". De hade även en fin pallkragsodling straxt nedanför handelsboden.

Vi har även hunnit med att besöka "Gula Stallet"Butik och cafe vid Målhammar,
Härligt "hembakat" och lättare luncher erbjudes också. Allt ekologiskt och härliga lammskinn och andra lamm och får produkter och mycket annat finns till salu.
Vi hade våra valpar med och de fick god miljö träning bland gästerna i trädgården, hönsen ankorna ,getterna och husets egen vovve var en spännande bekantskap för Valfrid och Eldor.